PODRŽI EKONOMSKU OLIMPIJADU NA:

INDIEGOGOPOZIVOM

Pozivom na broj 090291099 donirate 2 KM


Ovi izvanredni učenici, zajedno sa Eminom, Emirom i Farisom, činiće tim koji će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na međunarodnom takmičenju Ekonomske olimpijade u Grčkoj, u gradu Olimp. Pored navedenog, nagrađene su škole koje su ostvarile najbolji plasman kao i najbolji koordinator ispred srednje škole. Tako je profesorica Azemina Efendić iz Druge gimnazije Sarajevo, proglašena za najbolju ovogodišnju koordinatoricu, dok je njena škola osvojila najbolji plasman. Drugo mjesto zauzela je JU Mješovita srednja škola Banoviću, a treće Srednjoškolski centar Vogošća.

U završnim obraćanjima, obratio se i doc. dr. Anes Hrnjić, organizator Ekonomske olimpijade ispred Fakulteta koji je tom prilikom istakao: „U ime organizacionog tima ispred Univerziteta u Sarajevu – Ekonomskog fakulteta, izražavam veliko zadovoljstvo što smo bili i ove godine domaćini finala Ekonomske olimpijade. Ponosni smo na uspjeh i angažman svih takmičara, kao i na podršku naših partnera, koji su prepoznali važnost finansijskog opismenjavanja mladih generacija u našoj zemlji. Fakulet kontinuirano podržava inicijative koje podstiču akademsku izvrsnost i profesionalni razvoj mladih ljudi, a Ekonomska olimpijada je izuzetan primjer toga. Ovogodišnje finale je još jednom potvrdilo važnost edukacije i razmjene ideja među budućim liderima ekonomske struke.“ 

Svoju zahvalnost prisutnim takmičarima i sponzorima, iskazao je i Danijal Hadžović, predsjednik Liberalnog foruma BiH. „Ovo je značajna inicijativa u podsticanju intelektualnog razvoja mladih generacija. Ekonomska olimpijada nije samo takmičenje u ekonomskim i finansijskim znanjima, već i platforma koja promoviše kreativnost, analitičke vještine i timski rad među učenicima. Liberalni forum BiH podržava i promoviše ideje koje doprinose ekonomskom napretku i društvenom razvoju. Kroz naše aktivnosti i inicijative, nastojimo podsticati otvoren dijalog i razmjenu ideja, te podržavati obrazovanje kao ključnu kariku u stvaranju održivih društava.“

Prisutne je ispred sponzora pozdravio direktor marketinga Raiffeisen Bank d.d. BiH, gospodin Nedžad Džudža iskakavši: "Ponosni smo što smo ove godine podržali mlade talente na finalu ovogodišnje Ekonomske olimpijade. Raiffeisen Bank d.d. BiH podržava inicijative koje promovišu obrazovanje i razvoj mladih u BiH, te njihovo samo finansijsko opismenjavanje. Naše partnerstvo s Univerzitetom u Sarajevu - Ekonomskim fakultetom pa i samom Ekonomskom olimpijadom, nije samo investicija u obrazovanje, već i u budućnost ekonomske struke u Bosni i Hercegovini."

  

Završno obraćanje i sumiranje utisaka samog toka takmičenja, pripalo je izvršnoj direktorici Liberalnog foruma BiH, Aidi Hasanagić, koja je tom prilikom zaključila: "Dragi finalisti, čestitam vam na uspjehu! Sam plasman u finale je vaš individualan uspjeh. Pozdravljam u ime organozatora vašu želju za dodatnom edukacijom van školskih klupa, te smo sretni što smo imali mogućnost da vam pomognem u tom procesu. U svoje ime i u ime organizatora takmičenja, kao i svih koji su dali svoj doprinos takmičenju, zahvaljujem se koordinatorima srednjih škola koji su vjerovali u svoje učenike, ulagali svoje slobodno vrijeme u rad sa njima, i pomagali da dođu i do finala. Vaši učenici su sretni što imaju mentore poput vas, jer ste vi najbolji saveznici koji motivišu učenike da pomjeraju granice.“

Primarni cilj projekta takmičenja Ekonomske olimpijade je probuditi interes mladih za izučavanje ekonomije kroz takmičarski i obrazovni program. Želja je da se potakne razvoj analitičkih vještina i ekonomske pismenosti kroz različite edukacije, te kroz povezivanje s ekspertima iz oblasti ekonomije. Ovaj Projekat se između ostalog, bavi pronalaskom mladih talenata i kreiranjem mreže srednjoškolskih nastavnika s interesima za ekonomsku edukaciju. 

U Bosni i Hercegovini takmičenje je prvi put održano u 2021. godini u organizaciji Liberalnog foruma BiH kao nosioca licence za provođenje ovog takmičenja u našoj državi, a u 2023. godini, Univerzitet u Sarajevu – Ekonomski fakultet se pridružuje kao partner i suorganizator kroz aktivan angažman profesora kao predavača, s ciljem doprinosa širenju ekonomskog i finansijskog znanja BiH kao ključnog faktora za razvoj i napredak društva u cjelini.

Finale Ekonomske olimpijade bio je događaj pun emocija, radosti i ponosa, a pobjednicima želimo puno sreće i uspjeha na međunarodnoj sceni. Njihov uspjeh nije samo priznanje njihovog truda i znanja, već i inspiracija za sve mlade ljude koji teže ka izvrsnosti u obrazovanju i karijeri.

Sponzori ovogodišnje Ekonomske olimpijade bili su: Vlada Kantona Sarajevo, Mikrokreditna fondacija Lider, Raiffeisen Bank d.d. BiH, Mikrokreditna fondacija Sunrise, Poslovne novine, Radio M, te web portali Vijesti.ba i Biznis.ba.

  Organizatori/Partneri

 

lf

 

 

     Sponzori/Donatori

 

 

  Medijski pokrovitelji

 

 

 

 

 

 

Liberalni forum

Ašikovac 42
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

  +387 61 310 177

  Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

  kontakt